Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4858

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van baron de Terwangne, naar een ontwerp door de aannemer Pierre Senave uit 1858. Voor de bouw verdween een traditioneel breedhuis van twee bouwlagen met een getrapt dakvenster, dat minstens opklom tot de 17de eeuw en was opgedeeld in twee woningen. De bouwheer valt mogelijk te identificeren met baron Prosper de Terwangne (Luik, 1807-Antwerpen, 1864), echtgenoot van Rosalie Cambier (Antwerpen, 1808-Antwerpen, 1864), consul-generaal van Portugal.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. De inkomdeur is gevat in een vlakke omlijsting, net als de bovenvensters die achtereenvolgens rusten op de puilijst en lekdrempels met voluutconsoles. Een houten kroonlijst en tandlijst op bewerkte voluutconsoles waartussen casementen, vormt de gevelbeëindiging. De benedenvensters, oorspronkelijk met een lekdrempel op consoles, zijn verlaagd. Bewaarde houten inkomdeur met sierlijke ijzeren waaier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858#129.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311792 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen, afgelijnd door de puilijst en plint uit blauwe hardsteen. Deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken in platte bandomlijsting, met lekdrempels op consooltjes op derde bouwlaag. Klassieke kroonlijst op gekoppelde bewerkte consoles afgewisseld met casementen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4858 (geraadpleegd op ).