Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Aaneengesloten huizenrij in art-decogetinte stijl van acht werkmanswoningen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen en kunstleien zadeldak, met kleine voortuin.

Ensemble volgens kadasterarchief gebouwd in drie fazen. Deels vrijstaande woning, nummer 74 die huizenrij afsluit in 1932 als eerste gebouwd op een verkaveld stuk grond door machinist Albert Verlackt–Van Damme. Nummers 60-68 en 72 in 1933 opgetrokken door respectievelijk Omer-Frans Maréchal–Mertens, Jan Vinck, Cesar Michel Aerts, Leopold–Benoît Verlent–Van Hoeck, en Leonard Dauwe–Van den Broeck. Deze laatste bouwt in 1938 nummer 70 op de plaats van een tuin.

Eenvoudige woningen met enkelhuisopstand. Bakstenen lijstgevels op hardstenen of gecementeerde plint, verlevendigd door geglazuurde baksteen (nummer 72-74), decoratief metselwerk (nummer 64-70) of vlakke beschilderde bepleistering boven de muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken (nummer 60-66); nummer 62 met vernieuwd parement. Gevelrij bovenaan afgelijnd door kroonlijsten deels op modillons in hout of kunststof. Voorts deels bewaard schrijnwerk in art-decostijl, zoals fraaie voordeur met typisch zonnemotief (nummer 68), siersmeedwerk (nummer 70), gestileerd bloemenmotief in loodglas (nummer 74) of gedeeld bovenlicht (nummer 66, 68).