erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4860   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4860

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. De wijnhandelaar Antoine Kums-Van Camp liet in 1838 de oorspronkelijke rondboogpoort waarboven twee ronde oculi vervangen door het huidige hardstenen portaal.

Rijhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), met een dakvenster boven de middentravee. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels, vroegere kruiskozijnen. In de rechter travee, rechthoekig portaal in een neoclassicistische, vlakke omlijsting met neuten, geprofileerde dagkanten en een gestrekte waterlijst uit blauwe hardsteen; bewaarde houten vleugeldeur met diamantkoppen en ijzeren waaiers. Het verankerde dakvenster waarin een rechthoekig luik met een latei op korbelen, eindigt in een puntgevel met schouderstukken. Het had vermoedelijk oorspronkelijk een getrapte afwerking. De benedenvensters, aangepast tot winkelraam, werden recent gereconstrueerd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1838#23.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4860 (Geraadpleegd op 25-05-2020)