Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. De wijnhandelaar Antoine Kums-Van Camp liet in 1838 de oorspronkelijke rondboogpoort waarboven twee ronde oculi vervangen door het huidige hardstenen portaal.

Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), met een dakvenster boven de middentravee. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels, vroegere kruiskozijnen. In de rechter travee, rechthoekig portaal in een neoclassicistische, vlakke omlijsting met neuten, geprofileerde dagkanten en een gestrekte waterlijst uit blauwe hardsteen; bewaarde houten vleugeldeur met diamantkoppen en ijzeren waaiers. Het verankerde dakvenster waarin een rechthoekig luik met een latei op korbelen, eindigt in een puntgevel met schouderstukken. Het had vermoedelijk oorspronkelijk een getrapte afwerking. De benedenvensters, aangepast tot winkelraam, werden recent gereconstrueerd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Eenvoudig rijhuis met oude kern (muurankers) verbouwd in de loop van de 19de eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, roofing) met dakvenster boven middentravee. Verbouwde benedenverdieping met rechts rechthoekige poort met waaier in arduinen platte bandomlijsting bekroond door gestrekte waterlijst. Dakvenster met rechthoekig venster met latei op consooltjes, eindigend op puntgeveltje met schouderstukken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine