Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van drie haaks op de straat gebouwde boerenarbeidershuizen. In kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie een afbeelding van twee losstaande volumes op het Primitief Plan (1817). Twee volumes circa 1850 met elkaar verbonden, vergroot en kadastraal opgedeeld in drie woningen. Huidige nummer 9 in 1864 naar de straatzijde toe verlengd tot de huidige plattegrond en uitgebreid met een parallel aan de straat gebouwd vrijstaand stalletje dat ten zuiden grenst aan nummer 11. Nummer 5 in het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw oostwaarts verlengd.

Verankerde éénlaagse gebouwen van respectievelijk drie, twee en vijf traveeën onder zadeldak in pannen en kunstleien, nummer 9 gedeeltelijk verankerd met houten ankers. Gecementeerde gevels, bij nummer 5 voorzien van schijnvoegen, nummer 7 van imitatiebanden en baksteenimitatie boven de muuropeningen en nummer 9 van een vernieuwde cementering in lichtgrijs boven een donkergrijze plint. Rechte muuropeningen, bij nummer 7 en 9 onder zichtbaar gelaten houten latei, staldeurtje bij nr. 9, bewaard raam met luiken bij nummer 7, betegelde onderdorpels en bewaarde luikduimen en –klemmen bij nummer 5, vernieuwde natuursteendorpels bij nummer 7 en 9. Straatpuntgevel met gedichte muuropening op de begane grond en laadluikje in de geveltop, voorzien van imitatievoegwerk.

Parallel aan de straat gesitueerd vervallen stalletje onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen, kadastraal opgetekend in 1864. Roodpaarse verankerde baksteenbouw afgezoomd door getrapte daklijst. Erfgevel met staldeuren onder houten latei en halfrond venster onder kopse laag. Groengeschilderde waterpomp op het licht hellende erf.