Villa's in spiegelbeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa's in spiegelbeeld

Beschrijving

Samenstel van twee villa’s, volgens gedateerde plannen van 1949 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken als twee sluiswachterswoningen met bureel en pompinstallatie gebouwd, nabij de gemeentegrens met Denderbelle.

Ingeplant over de stuwsluis van Denderbelle (55 meter x 7,5 meter, verval 1,8 meter) in gebruik gesteld in 1946 aan het kanaal Aalst-Dendermonde, dat in 1769 gerealiseerd werd als rechttrekking van de Dender.

Bakstenen tweegezinswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak in Vlaamse pannen voorzien van gevelbrede dakkapel. In spiegelbeeld opgetrokken samenstel getypeerd door sterk overkragende kroonlijsten in kunststof met links rechthoekige uitbouw voor bureel en pompinstallatie. Rechthoekige muuropeningen binnen natuurstenen omlijsting onder dito latei. Bewaard houtwerk, onder meer deuren met beglaasd vlak voorzien van horizontale roedeverdeling.

• Gemeentearchief Lebbeke, Denderbelle, Bouwvergunningen 1948-1950.