erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie

bouwkundig element
ID
48621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48621

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een vernieuwde lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd "1758", met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.

Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd.

Ruime pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand onder eenvoudig hoofdgestel. Keldergaten in de plint. Rechthoekige vensters met schrijnwerk uit de 19de eeuw op arduinen lekdrempels, op de begane grond beluikt. Deur met gestrekte tussendorpel en bovenlicht met sierlijke ijzeren tracering, gevat in een arduinen geprofileerde spiegelboogvormige omlijsting met versierde sluitsteen en bekronende druiplijst uit de 18de eeuw. Eenvoudige achtergevel, op de begane grond gepleisterd en voorzien van enkele verbrede vensters.

Interieur. Gewelfde kelders. Inkomhal met ingelegde marmeren vloer. Zijdelings geplaatste houten trap met trappaal versierd met slang. Salon in Lodewijk XVI-stijl met stucwerk aan schouw, plafond en moerbalken op consoles.

  • Stadsarchief Dendermonde, gemeentearchief Oudegem, nummer 861.3.185.3.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Oudegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48621 (Geraadpleegd op )