• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Volgens kadastergegevens opklimmend tot 1881, wanneer het woonhuis wordt opgetrokken in opdracht van landbouwer Joseph Van Royen-Van Assche. In 1886 en 1914 wordt het volume met aanbouwen vergroot. De site wordt in 1948 samengevoegd met de stallen ten noorden die aanvankelijk hoorde bij een aanpalende hoeve uit 1879.

Langs de straat gelegen woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag en geïncorporeerde schuur onder doorlopend zadeldak in Vlaamse pannen. Verankerde en witgeschilderde gevel boven een grijsgeschilderde plint. Rechte muuropeningen onder houten latei, voorzien van bewaard houtwerk (schuiframen en luiken), en arduinen lekdorpels. Houten deur met strook geometrisch smeedwerk onder recht bovenlicht. Bijhorende schuur met twee poorten onder houten latei.

Rechts, lagere aanbouw met blinde straatgevel uit 1948 en ijzeren hek die toegang verleent tot het achtergelegen erf, rechts geflankeerd door bakstenen pijler met zwartbakstenen banden en plint.

Ten noorden, haaks op de weg gesitueerde stal onder afgewolfd zadeldak in Vlaamse pannen. Verankerde roodbakstenen gevels met getrapte daklijst en bewaarde rechte muuropeningen onder houten latei en gewijzigde en nieuw ingebrachte muuropeningen, onder meer onder betonlatei. Blinde straatgevel met witbepleisterde daklijst.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena