erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48642

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Volgens kadastergegevens in 1931 door de drukkers Ivo De Nil-Merckpoel en Domien De Kerpel-De Nil gebouwd op de plaats van oudere bebouwing.

Alleenstaand woonhuis van twee bouwlagen onder een geprofileerde houten kroonlijst en afgewolfd dak in kunstleien. Roodbakstenen gevel verlevendigd door gebruik van witgeglazuurde stenen voor onder meer de boogstenen en banden. Korfboogvormige muuropeningen met bewaard houtwerk op de begane grond (schuiframen). Uitspringende hoger oplopende deurtravee onder tuitgeveltje met oculus in de top. Bewaarde houten deur onder bovenlicht in structuurglas. Op de verdieping een driezijdige erker op een console en onder apart dakje, met een door witgeglazuurde stenen benadrukte borstwering. Plint in blauwe hardsteen.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48642 (Geraadpleegd op )