erfgoedobject

Brouwerswoning d'Hollander

bouwkundig element
ID: 48649   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48649

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem
  Deze bescherming is geldig sinds 24-06-1998

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Brouwerswoning d'Hollander: gevels en daken
  Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987

Beschrijving

Horend bij voormalige brouwerij D’Hollander.

De brouwerij D’Hollander werd gesticht door bierbrouwer Joannes Josephus Maria D’Hollander uit Moerzeke in 1838. Bij de nieuwe brouwerij richtte hij tevens een herenwoning op, die circa 1858 tot het huidig volume werd vergroot (zie kadasterarchief) gelijktijdig met een eerste uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. De bedrijfsgebouwen waren gelegen naast en achter het huis rond een binnenplaats. Zijn zonen Frederik en Omer en zijn kleinzonen Gustaaf en Adolf zetten de brouwersactiviteit verder. De brouwerij was in de 20ste eeuw gekend als "Brasserie J. D’Hollander Vve", "Brasserie D’Hollander frères", "Brasserie G. D’Hollander".

Herenhuis gelegen achter voortuintje, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk in ingangshek aan bakstenen pijlers. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). De oorspronkelijke gepleisterde gevel werd in de loop van de tijd ontpleisterd en de borstwering voorzien van panelen met tegels, maar werd bij de restauratiewerken van 1991-92 opnieuw gepleisterd en witgeschilderd. Begane grond afgelijnd door puilijst. Rechthoekige vensters met T-ramen op arduinen lekdrempels, op de begane grond met persiennes. Deur en bovenlicht voorzien van glas en ijzerwerk in art-decostijl, gevat in een neoclassicistische hardstenen deuromlijsting met pilastervormige rechtstanden en afdekkende hoofdgestel. Witgeschilderde zijgevels.

Ten zuiden, schuin aan de linkerzijgevel aangebouwd lager poortgebouw onder afgewolfd pannen zadeldak. Aanvankelijk deel van langer 19de-eeuws volume waarvan het afgescheiden werd. Thans blind gepleisterde straatgevel, links gemarkeerd door brede korfbogige poort, gevat tussen pilasters met kapitelen, en met sluitsteen met datum "1858". Blauwgeschilderde vleugelpoort met voetgangersdeur.

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • STROOBANTS A. 1990: Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 75.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Oudegem
  Hofstraat 1-27, 4-34, Lambroeckstraat 1-11, 2-8, Mevrouw Courtmansstraat 2-4, 3-29, 36-38, Neders...

 • Is deel van
  Ouburg
  Ouburg (Dendermonde)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Brouwerswoning d'Hollander [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48649 (Geraadpleegd op 21-07-2019)