erfgoedobject

Brouwerswoning d'Hollander

bouwkundig element
ID
48649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48649

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning d'Hollander
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Brouwerswoning d'Hollander: gevels en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Horend bij voormalige brouwerij D’Hollander.

De brouwerij D’Hollander werd gesticht door bierbrouwer Joannes Josephus Maria D’Hollander uit Moerzeke in 1838. Bij de nieuwe brouwerij richtte hij tevens een herenwoning op, die circa 1858 tot het huidig volume werd vergroot (zie kadasterarchief) gelijktijdig met een eerste uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. De bedrijfsgebouwen waren gelegen naast en achter het huis rond een binnenplaats. Zijn zonen Frederik en Omer en zijn kleinzonen Gustaaf en Adolf zetten de brouwersactiviteit verder. De brouwerij was in de 20ste eeuw gekend als "Brasserie J. D’Hollander Vve", "Brasserie D’Hollander frères", "Brasserie G. D’Hollander".

Herenhuis gelegen achter voortuintje, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk in ingangshek aan bakstenen pijlers. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). De oorspronkelijke gepleisterde gevel werd in de loop van de tijd ontpleisterd en de borstwering voorzien van panelen met tegels, maar werd bij de restauratiewerken van 1991-92 opnieuw gepleisterd en witgeschilderd. Begane grond afgelijnd door puilijst. Rechthoekige vensters met T-ramen op arduinen lekdrempels, op de begane grond met persiennes. Deur en bovenlicht voorzien van glas en ijzerwerk in art-decostijl, gevat in een neoclassicistische hardstenen deuromlijsting met pilastervormige rechtstanden en afdekkende hoofdgestel. Witgeschilderde zijgevels.

Ten zuiden, schuin aan de linkerzijgevel aangebouwd lager poortgebouw onder afgewolfd pannen zadeldak. Aanvankelijk deel van langer 19de-eeuws volume waarvan het afgescheiden werd. Heden blind gepleisterde straatgevel, links gemarkeerd door brede korfbogige poort, gevat tussen pilasters met kapitelen, en met sluitsteen met datum "1858". Blauwgeschilderde vleugelpoort met voetgangersdeur.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. 1990: Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 75.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Oudegem

  • Is deel van
    Ouburg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning d'Hollander [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.