Brouwerswoning d'Hollander

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Oudegem
Straat Ouburg
Locatie Ouburg 16, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

omvat de bescherming als monument Brouwerswoning d'Hollander: gevels en daken
gelegen te Ouburg 16 (Dendermonde)

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

Deze bescherming is geldig sinds 24-06-1998.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Horend bij voormalige brouwerij D’Hollander.

De brouwerij D’Hollander werd gesticht door bierbrouwer Joannes Josephus Maria D’Hollander uit Moerzeke in 1838. Bij de nieuwe brouwerij richtte hij tevens een herenwoning op, die circa 1858 tot het huidig volume werd vergroot (zie kadasterarchief) gelijktijdig met een eerste uitbreiding van de bedrijfsgebouwen. De bedrijfsgebouwen waren gelegen naast en achter het huis rond een binnenplaats. Zijn zonen Frederik en Omer en zijn kleinzonen Gustaaf en Adolf zetten de brouwersactiviteit verder. De brouwerij was in de 20ste eeuw gekend als "Brasserie J. D’Hollander Vve", "Brasserie D’Hollander frères", "Brasserie G. D’Hollander".

Herenhuis gelegen achter voortuintje, afgesloten door vernieuwd ijzeren hekwerk in ingangshek aan bakstenen pijlers. Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). De oorspronkelijke gepleisterde gevel werd in de loop van de tijd ontpleisterd en de borstwering voorzien van panelen met tegels, maar werd bij de restauratiewerken van 1991-92 opnieuw gepleisterd en witgeschilderd. Begane grond afgelijnd door puilijst. Rechthoekige vensters met T-ramen op arduinen lekdrempels, op de begane grond met persiennes. Deur en bovenlicht voorzien van glas en ijzerwerk in art-decostijl, gevat in een neoclassicistische hardstenen deuromlijsting met pilastervormige rechtstanden en afdekkende hoofdgestel. Witgeschilderde zijgevels.

Ten zuiden, schuin aan de linkerzijgevel aangebouwd lager poortgebouw onder afgewolfd pannen zadeldak. Aanvankelijk deel van langer 19de-eeuws volume waarvan het afgescheiden werd. Thans blind gepleisterde straatgevel, links gemarkeerd door brede korfbogige poort, gevat tussen pilasters met kapitelen, en met sluitsteen met datum "1858". Blauwgeschilderde vleugelpoort met voetgangersdeur.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. 1990: Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 75.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Oudegem

Hofstraat 1-27, 4-34, Lambroeckstraat 1-11, 2-8, Mevrouw Courtmansstraat 2-4, 3-29, 36-38, Nederstraat...

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ouburg

Ouburg (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.