erfgoedobject

Gemeentehuis Oudegem

bouwkundig element
ID: 48654   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48654

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, nu dienstencentrum.

Hoekhuis met Ouburg, van in totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen, vroeger aangebracht in de gevel, links onder de toegangsdeur, bij de verbouwingen van 1952 verplaatst naar de inkomhal onder de pui. Op de gelijkvloerse verdieping was een lokaal voor de veldwachters voorzien en de herberg en woning van de conciërge. Aangepast en ontpleisterd in 1952 onder leiding van architect Johan Vander Cruyssen (Dendermonde), zie herdenkingssteen onder de trap van de pui. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap. Middenrisaliet geaccentueerd door gekoppelde pilasters, deur gevat in een hoge rondbogige nis hoger opgetrokken in een gebogen fronton, geflankeerd door houten topstukken. Boven de deur is het oude wapenschild van de gemeente aangebracht, een gepolychromeerd reliëf met Onze-Lieve-Vrouw Zetel der Wijsheid. Gevelgeleding door vlakke bossage, kordonlijsten en een klassiek gekornist entablement. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk in vlakke gecementeerde omlijsting.

Interieur. Onder de trap van de pui zijn twee herdenkingsstenen aangebracht, één steen met volgende tekst bevond zich vroeger in de voorgevel "Jh. B. Van Mossevelde/ Burgemeester/ Ridder van Leopoldsorde:/ F.B. Dubois/ L. Cool/ Schepenenen:/ A. Dubois/ Secretaris: Ed. Bouwens, Architecte/ Den 5 Mei 1870". De tweede steen herdenkt de verbouwing van 1952.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DEVOS P. 1882: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 1, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 277-280.
  • DE VYLDER P.O. 2000: Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 86-87.
  • STROOBANTS A. 1995: Dendermonde. Gemeentehuizen, Open Monumentendag Dendermonde, Dendermonde.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Oudegem

  • Is deel van
    Oudegemse baan

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis Oudegem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48654 (Geraadpleegd op 07-08-2020)