Gemeentehuis Oudegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Oudegem
Straat Oudegemse baan
Locatie Oudegemse baan 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Oudegem

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

omvat de bescherming als monument Gemeentehuis Oudegem: straatgevels en bedaking
gelegen te Oudegemse baan 2 (Dendermonde)

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1987.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

Deze bescherming is geldig sinds 24-06-1998.

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, nu dienstencentrum.

Hoekhuis met Ouburg, van in totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen, vroeger aangebracht in de gevel, links onder de toegangsdeur, bij de verbouwingen van 1952 verplaatst naar de inkomhal onder de pui. Op de gelijkvloerse verdieping was een lokaal voor de veldwachters voorzien en de herberg en woning van de conciërge. Aangepast en ontpleisterd in 1952 onder leiding van architect Johan Vander Cruyssen (Dendermonde), zie herdenkingssteen onder de trap van de pui. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap. Middenrisaliet geaccentueerd door gekoppelde pilasters, deur gevat in een hoge rondbogige nis hoger opgetrokken in een gebogen fronton, geflankeerd door houten topstukken. Boven de deur is het oude wapenschild van de gemeente aangebracht, een gepolychromeerd reliëf met Onze-Lieve-Vrouw Zetel der Wijsheid. Gevelgeleding door vlakke bossage, kordonlijsten en een klassiek gekornist entablement. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk in vlakke gecementeerde omlijsting.

Interieur. Onder de trap van de pui zijn twee herdenkingsstenen aangebracht, één steen met volgende tekst bevond zich vroeger in de voorgevel "Jh. B. Van Mossevelde/ Burgemeester/ Ridder van Leopoldsorde:/ F.B. Dubois/ L. Cool/ Schepenenen:/ A. Dubois/ Secretaris: Ed. Bouwens, Architecte/ Den 5 Mei 1870". De tweede steen herdenkt de verbouwing van 1952.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DEVOS P. 1882: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 1, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 277-280.
  • DE VYLDER P.O. 2000: Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 86-87.
  • STROOBANTS A. 1995: Dendermonde. Gemeentehuizen, Open Monumentendag Dendermonde, Dendermonde.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Oudegem

Hofstraat 1-27, 4-34, Lambroeckstraat 1-11, 2-8, Mevrouw Courtmansstraat 2-4, 3-29, 36-38, Nederstraat...

maakt deel uit van Oudegemse baan

Oudegemse baan (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.