erfgoedobject

Gemeentehuis Oudegem

bouwkundig element
ID
48654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48654

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Oudegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Gemeentehuis Oudegem: straatgevels en bedaking
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Oudegem
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, nu dienstencentrum.

Hoekhuis met Ouburg, van in totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen, vroeger aangebracht in de gevel, links onder de toegangsdeur, bij de verbouwingen van 1952 verplaatst naar de inkomhal onder de pui. Op de gelijkvloerse verdieping was een lokaal voor de veldwachters voorzien en de herberg en woning van de conciërge. Aangepast en ontpleisterd in 1952 onder leiding van architect Johan Vander Cruyssen (Dendermonde), zie herdenkingssteen onder de trap van de pui. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap. Middenrisaliet geaccentueerd door gekoppelde pilasters, deur gevat in een hoge rondbogige nis hoger opgetrokken in een gebogen fronton, geflankeerd door houten topstukken. Boven de deur is het oude wapenschild van de gemeente aangebracht, een gepolychromeerd reliëf met Onze-Lieve-Vrouw Zetel der Wijsheid. Gevelgeleding door vlakke bossage, cordonlijsten en een klassiek gekornist entablement. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk in vlakke gecementeerde omlijsting.

Interieur

Onder de trap van de pui zijn twee herdenkingsstenen aangebracht, één steen met volgende tekst bevond zich vroeger in de voorgevel "Jh. B. Van Mossevelde/ Burgemeester/ Ridder van Leopoldsorde:/ F.B. Dubois/ L. Cool/ Schepenenen:/ A. Dubois/ Secretaris: Ed. Bouwens, Architecte/ Den 5 Mei 1870". De tweede steen herdenkt de verbouwing van 1952.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DEVOS P. 1882: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Band 1, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 277-280.
  • DE VYLDER P.O. 2000: Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 86-87.
  • STROOBANTS A. 1995: Dendermonde. Gemeentehuizen, Open Monumentendag Dendermonde, Dendermonde.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Oudegem

  • Is deel van
    Oudegemse baan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Oudegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48654 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.