Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1864. Tot het bouwproject op gronden van het hotel Osy in de Lange Gasthuisstraat, behoorden een aanpalend winkel- en burgerhuis hoek Boogkeers en Vleminckveld. Opdrachtgever was baron Jean Joseph Rénier Osy de Wijchen (Rotterdam 1792-Deurne, 1866), echtgenoot van Marie Jeanne de Knijff (1792-1851). De bankier, voorzitter van de Banque d’Anvers, zetelde in 1830 als plaatsvervangend lid in het Nationaal Congres. Hij was volksvertegenwoordiger van 1831 tot 1833 en van 1841 tot 1857, en senator van 1862 tot zijn overlijden. Het pand werd in 2016 gesloopt voor het nieuwbouwcomplex van de Antwerp Management School.

Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het poortrisaliet in de linker travee. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ondonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, in vlakke omlijsting met tralies op de begane grond, met lekdrempel en ijzeren parapet op de bovenverdiepingen. De oorspronkelijke geriemde omlijstingen en second-empire-onderdorpels van de bovenvensters zijn verdwenen. Rechthoekige poort in klassieke omlijsting uit blauwe hardsteen, met bewerkte pilasters en een gestrekt entablement op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk.

Volgens de bouwplannen ontsloot de koetspoort met doorlopende vestibule het binnenplein en aanhorigheden van het hotel Osy in de Lange Gasthuisstraat. Verder werd de begane grond ingenomen door de twee woonvertrekken van het burgerhuis, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal in de rechter travee.