Winkel- en burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee aanpalende panden in neoclassicistische stijl, rijwoningen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, omlijst op de bovenverdiepingen. Een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging; dakkapel met driehoekig fronton en/of zinken oeuils-de-boeuf.

Nummer 1

Oorspronkelijk winkelhuis gebouwd in opdracht van de heer Heesmans-Ceulemans naar een ontwerp door Frans J.H. Bex uit 1879. Het winkelhuis behoort tot het latere oeuvre van de architect, die in zijn privé-praktijk met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische hotels realiseerde, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in de stad. Over de bouwprojecten die hij als architect van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen tot stand bracht is weinig bekend. De klassieke houten winkelpui werd vermoedelijk kort vóór de Eerste Wereldoorlog verbouwd tot de huidige opstand met deur en venster.

Nummer 3

Burgerhuis gebouwd in opdracht van Gaston De Vos, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1911. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo. De bescheiden woning De Vos onderscheidt zich op de bovenverdiepingen door kolossale lisenen, en vensteromlijstingen met entablement en onderdorpel uit blauwe hardsteen; kroonlijst op consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#16 en 1909#166.