Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

In straatbocht gelegen ensemble van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema in cottagegetinte stijl. Volgens kadasterarchief gebouwd in 1928 in opdracht van de familie Heyvaert uitbaters van de achterliggende suikerij- of cichoreifabriek "De Vlaanders NV" (Hof ten Bos). Zeer fraai geheel van twee burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak een weinig uitgelengd boven de centrale gekoppelde deurtravee.

Markerende hoger opgaande bredere zijrisalieten onder overstekend zadeldak op fijn gesneden schoorwerk, met driezijdige erker met balkon op de begane grond. Gerealiseerd in een rode baksteenbouw verlevendigd door de verwerking van knipvoegen, hoeklisenen en aflijnende tandlijst, met een aantal witgeschilderde horizontale accenten. Rond en korfboogvormige vensters, nummer 90 met bewaard schrijnwerk voorzien van glas in lood in de bovenlichten. Dito verdiepte voordeur aan drie treden, met geometrisch siersmeedwerk in nummer 90.

Lager aangebouwd poortgebouw rechts onder zadeldak, opgetrokken in dezelfde materialen en stilistisch aansluitend bij het hoofdvolume. Brede korfbogige poort gevat tussen lisenen, onder tandlijst en dakvenster onder zadeldak op schoorwerk.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena