erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
48675
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48675
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boerenwoning met achtergelegen landgebouwen. Het primitief kadasterplan (1829) geeft een L-vormig landgebouw weer achter het toenmalige boerenhuis aan de straatkant. Volgens het kadasterarchief worden het huidige boerenhuis en de vrijstaande stal in 1905 opgetrokken door landbouwer J. Van Keer. In 1948 worden het L-vormige landgebouw achter het boerenhuis en de vrijstaande stal verbouwd en uitgebreid.

Erftoegang met ijzeren toegangshek tussen dito pijlers rechts van de woning. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën. Verankerde baksteenbouw op een plint van gesinterde baksteen en onder een zadeldak bedekt met kunstleien. Straatgevel met licht getoogde openingen, op de begane grond onder ontlastingsbogen in gesinterde baksteen; bewaarde ramen en witgeschilderde luiken.

Vernieuwde toegangsdeur met rechtsboven een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje. Rechterzijgevel met twee rondboogvormige zoldervensters en halfrond venstertje; rondboogvormige nis in gesinterde baksteen met beeld van Heilige Antonius op rechter hoek. Linkerzijgevel gecementeerd. Achteraan aanpalende L-vormige stallen van 1948. Baksteenbouw op een grijsgeschilderde plint en onder golfplaten zadeldaken. Rechthoekige openingen onder strek, onder meer schuifpoort op hangrail.

Vrijstaande, haaks op de straat ingeplante lage stal rechts van het toegangshek. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48675 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.