erfgoedobject

Vrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID: 487   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/487

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In een beboomde tuin gelegen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 19de eeuw; mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van drie dakkapellen met houten frontonnetje onder zadeldaken. Bepleisterde en witbeschilderde voorgevel op arduinen plint, met provinciaal neoclassicistisch tintje. Symmetrische gevelordonnantie. Middenrisaliet en hoekpilasters op de benedenverdieping voorzien van imitatiebanden; bovenaan respectievelijk vlak gehouden en met ingediepte schachten. Geprofileerde puilijst, vlakke arduinen kordon en gekorniste kroonlijst met tandlijst. Steekboogvensters beluikt op begane grond. Bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met stucsluitsteen en festoen. Deur met bovenlicht in een steekboogvormige geprofileerde omlijsting. Symmetrische aanbouwen van één travee en één bouwlaag onder lessenaarsdaken, rechts aangepast als garage.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vrijstaand burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/487 (Geraadpleegd op 09-04-2020)