Café Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Molenhuis

Beschrijving

Voormalig café "Molenhuis", cafénaam verwijzend naar het tegenover gelegen voormalig molenhuis (nummer 15) en herinnerend aan de voorheen daarnaast staande bijhorende Buisstraatmolen; deze houten standaardmolen aan de straathoek met de Spoorwegstraat verdween in 1886.

Rijhuis met voorkomen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vooraf gegaan door een kleiner vrijstaand huis gebouwd in 1866 door landbouwer Joseph Vermeir uit Sint-Gillis (zie kadasterarchief). In 1878 aanzienlijk vergroot tot een breder huis door herbergier Pierre-Joseph Dierick. Het gebouw werd verdeeld in drie en gedeeltelijk gereconstrueerd in 1911 door landbouwer Hippoliet Dierick–Van Weyenberg. Laatstgenoemde liet het meest oostelijke pand (nummer 6) in 1923 vergroten tot het huidige volume. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met witte steentjes verwerkt in horizontale banden, in de bogen van de muuropeningen, onder de lekdorpels en in een bogenfries onder de aflijnende houten kroonlijst. Licht getoogde muuropeningen. Enkel houtwerk van de benedenvensters bleef bewaard; luiken verdwenen.

• STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 147-149.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena