Traditioneel rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel rijhuis

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis met insteekverdieping, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. François Brans, ‘courtier de commerce’, liet in 1877 de geveltop van de eerder aangepaste puntgevel en de dakstructuur vervangen door een vierde bouwlaag. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De gecementeerde lijstgevel, oorspronkelijk afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, is mogelijk nog gedeeltelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepast rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, vroegere bol- en kloosterkozijnen op de insteek en eerste verdieping. Verbouwde pui.