Teksten van Traditioneel rijhuis

Traditioneel rijhuis ()

In oorsprong traditioneel diephuis met insteekverdieping, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. François Brans, ‘courtier de commerce’, liet in 1877 de geveltop van de eerder aangepaste puntgevel en de dakstructuur vervangen door een vierde bouwlaag. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De gecementeerde lijstgevel, oorspronkelijk afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, is mogelijk nog gedeeltelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepast rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, vroegere bol- en kloosterkozijnen op de insteek en eerste verdieping. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuisje ()

Traditioneel rijhuis, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw, tijdens de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast. Verankerde, gecementeerde lijstgevel van twee traveeën en vier bouwlagen waaronder een insteekverdieping. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempel; verbouwde pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine