Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van vier arbeiderswoningen in eenheidsbebouwing volgens repeterend schema. Volgens gegevens uit het kadasterarchief opgetrokken in 1898 door François De Cuyper–De Bruyn, Baasrode. In 1920 verkocht hij de vier woningen aan Jan Prosper Cleemput–Lechat, schrijnwerker, Jan De Man–De Prost, arbeider aan de ijzeren weg, Alfons De Man–Vrancken, chauffeur en Désiré Buggenhout–De Potter, arbeider.

Rijwoningen van telkens twee traveeën en anderhalve bouwlaag, onder kunstleien zadeldaken met doorlopende nok. Bakstenen lijstgevel met gesinterde baksteen aangewend in horizontale banden, cordonlijst en pseudosluitstenen op begane grond. Nummer 63 op arduinen plint en nummer 65 en 67 op gecementeerde plint. Licht getoogde muuropeningen waarvan bovenvensters op doorlopende bakstenen cordonlijst; vernieuwd houtwerk. Luiken van nummer 61 en 67 verdwenen. Tegeltableaus met landschappen onder de bovenvensters van nummer 63, identiek aan die van Buisstraat nummer 12.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena