Meergezinswoning met winkel in neoclassicistische stijl op de hoek van Boterhamstraat en Falconrui, gebouwd in opdracht van Frans Sans, naar een ontwerp uit 1905 door de aannemer-bouwmeester Martin Van Steenbergen.
De meergezinswoning Sans behoort tot de latere realisaties van Martin Van Steenbergen, vader van de architect Eduard Van Steenbergen. Hij was als zelfstandig timmerman, aannemer en bouwmeester actief vanaf 1882, werkte in 1888-1889 korte tijd samen met zijn jongere broer Henri Frans Van Steenbergen, en overleed in 1913.
Afgerond hoekhuis van zes traveeën en oorspronkelijk vijf bouwlagen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op begane grond en eerste verdieping, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, berust het verticale ritme op de pilasters die de traveeën flankeren. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De afgeronde hoektravee versierd met blinde spiegels, wordt boven het winkelportaal gemarkeerd door een rondboognis waarin het beeld van een "Gaper", op een halfronde, met knorren bewerkte sokkel. Het fungeerde zoals gebruikelijk vermoedelijk als uithangbord voor een apotheek of drogisterij. Van de winkelramen aan weerszij, is de oorspronkelijk klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement verwijderd. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en leeuwenkopconsoles, wordt bekroond door de als onversierde attiek opgevatte vijfde bouwlaag.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Neoclassicistisch winkelhuis met gaper [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311795 (geraadpleegd op ).
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Boterhamstraat en Falconrui, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Afgerond hoekhuis van twee + één + drie traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met imitatievoegen (eerste en tweede bouwlaag) en verticaal gemarkeerd door pilasters; brede puilijst en doorlopende lekdrempels. Kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles met leeuwenkoppen, hogerop de latere vijfde bouwlaag. Afgeronde hoektravee versierd met blinde panelen, boven de deur nis waarin het beeld van een mannenkop zogenaamd "de Gaper" op een mooi uitgewerkte halfronde sokkel.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch winkelhuis met gaper [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4874 (geraadpleegd op ).