Tweegezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

Tweewoonst in modernistische stijl ingeplant achter ondiep voortuintje, aan de straatzijde afgesloten door nieuwe lage muur; behouden geometrisch hekwerk met krulmotieven. Opgetrokken in 1936 in opdracht van Gustaaf De Cock–Cornelis, winkelier uit Sint-Gillis (zie kadasterarchief).

In spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend geknikt zadeldak met kunstleien en mechanische pannen, centraal voorzien van aansluitend dakvenster afgelijnd door kroonlijst. Bruingele bakstenen lijstgevels met decoratief metselwerk in staand verband. Bredere venstertraveeën met gekoppelde rechthoekige erker op console, geaccentueerd door verticale en horizontale band van zwarte vierkante tegeltjes. Smalle deurtraveeën met hoog bovenvenster. Getrapt verdiepte deuren onder betonnen luifel en met bovenlicht; originele deuren met gestructureerd glas en traliewerk met driehoekmotief in het deurlicht.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena