Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de loodgieter F. Abeloos, naar een ontwerp door de architect François Janssens uit 1899. Tot het programma behoorde een loodgieterswerkplaats.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, dat later werd vervangen door een pseudo-mansarde met dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk gemarkeerd door een klassieke houten winkelpui waarboven een gevelbreed balkon met gebuikte gietijzeren borstwering. Deze werden bij de recente verbouwing van de begane grond verwijderd. Rechthoekige bovenvensters op de tweede bouwlaag, in vlakke omlijsting met waterlijst, op de derde in geriemde met oortjes en kordon vormende lekdrempels; het middelste venster respectievelijk met segmentbogig en driehoekig fronton. Gevelbeëindiging met gelede architraaf en fries met casementen onder vernieuwd dak.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo