erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
48766
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48766

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaand bouwblok samengesteld uit een ensemble van vier rijhuizen, volgens het kadasterarchief opgericht in 1932 waarvan nummer 113 en 115 in opdracht van kleermaker Denis Uyttersprot–De Paepe, nummer 117 en 119 van handelaar Leo De Pauw–De Graeve. Burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met zelfde nokhoogte. Doorlopende bakstenen lijstgevels uitgevoerd met knipvoegen en verwerking van hardsteen voor plint, lekdrempels, sluit- en boogstenen van de korfboogvormige muuropeningen. Afgelijnd door aansluitende houten kroonlijsten. Versierd met witte stenen, onder de lekdrempels, in de bogen van de muuropeningen en in nummer 19 tevens aangewend in horizontale banden. Tegelpanelen met bloemmotief op nummer 113, 115 en 117. Nummer 113 met bredere voorgevel voorzien van ruimere vensters en vleugelpoort. Smallere nummer 115 en 117 met gekoppelde deuren.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48766 (Geraadpleegd op )