erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
48772
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48772

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoevecomplex een weinig schuin ingeplant. Woonhuis voorin gelegen met voorgevel aan de straat, stallen en dwarsschuur rondom gebetonneerd erf. Teruggaand op een kleinere hoeve met losse bestanddelen (zie primitief kadasterplan van 1817). Deels herbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Stallen 1865 gedateerd in gevelsteen. Volgens het kadasterarchief gedeeltelijk afgebroken en gereconstrueerd in 1872 door landbouwers Donat en Pierre Van Impe uit Sint-Gillis (zie kadasterarchief). Woning naar verluidt na schade van de Eerste Wereldoorlog in 1926-28 heropgebouwd. Volgens kadasterregistratie in 1934 vergroot met een bijgebouw door Pieter Camiel Van Impe–De Prost.

Boerenwoning met dubbelhuisopstand, van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen, licht vooruitspringende centrale deurtravee, bovenaan versierd met tegeltableau. Verwerking van hardsteen voor plint, boogstenen en lekdrempels. Venstertraveeën per twee gevat in spaarveld met rondboogfriezen tussen korte lisenen. Voorgevel afgelijnd door houten kroonlijst met tandlijst. Korfboogvormige muuropeningen. Paneeldeur voorzien van bovenlicht met decoratief geëtst glas. Gecementeerde zijgevel.

Interieur. Tegelvloeren met mozaïektegels en met gestileerd bloemmotief; witte faiencetegels in de lambrisering van de gang, afgeboord met bloemenfries en bruine geprofileerde boordtegels. Wanden van de gang versierd met panelen met marmerimitatie, balken op consoles met leeuwmotief. Zoldergebint bestaat uit recuperatiemateriaal van een ouder gebint. Kelder met bakstenen troggewelven tussen I-lateien.

Poortgebouw links aanleunend bij de woning. Bakstenen dwarsschuur met stallen achterin parallel aan het woonhuis, onder pannen zadeldak, gedateerd 1865 op steen in erfgevel, afgelijnd door baksteenfries Lage stal haaks achter het woonhuis met ingebouwde bakoven. Beraapte erfgevel.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48772 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.