Parochiale lagere jongensschool

Beschrijving

Parochiale lagere jongensschool, zogenaamd "Jongensschool Otterstraat Heilige Maagdcollege" volgens gevelbord. Opgericht in 1903 onder impuls van pastoor Edm. Claeys (zie opschrift hardstenen gevelsteen). Bestuurd door zusters maricolen, in 1964 overgenomen door Heilig Maagdcollege en thans deel uitmakend van vzw "Vrij onderwijs Regio Dendermonde". Gebouwen vernieuwd in 1947 en nu afgebroken.

Een weinig achteruitspringend schoolgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met twee rechthoekige dakkapellen. Oorspronkelijk hekwerk verdwenen. Lijstgevel opgetrokken uit donderrode baksteen met gecementeerde plint en met gesinterde bakstenen elementen voor banden en lijstwerk. Strakke gevelopbouw geritmeerd door lisenen met sierankers en spaarvelden bovenaan afgewerkt met tandlijsten. Houten kroonlijst. Licht getoogde ruime vensteropeningen met jongere grote glasvlakken, gewijzigde deur.

Gesloopt tijdens onderzoek.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, en Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 84-85.
  • PÉE L., Het Heilige-Maagdcollege, 1834-1984. Bijdrage tot de geschiedenis van het onderwijs in het Dendermondse, Dendermonde, 1986, p. 388-390.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena