Beschrijving

Burgerhuis met aanpalende stallen en bijhorend land met tuin. Gelegen in straatbocht vlakbij de spooroverweg aan splitsing met Koning Albertstraat. Aan de straat gelegen woning volgens het kadasterarchief gebouwd in 1886 door veehandelaar Dominique De Cock–Goossens. De links aanpalende stallen gaan in oorsprong terug op een aanvankelijk huis, in 1847 gebouwd door klompenmaker Corneille Philips. In 1875 werd dit huis vergroot door handelaar Dominque De Cock met een landgebouw; vermoedelijk werd dit volume bij de bouw van zijn nieuwe woning in 1886 omgebouwd tot stal. Naar verluidt werd door opvolger Leon De Cock tot de Tweede Wereldoorlog hier tevens een melkerij uitgebaat. Links erftoegang via ijzeren poort tussen stallen en bakstenen tuinmuur.

Onderkelderd burgerhuis in verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand op hardstenen plint, bovenaan afgelijnd door baksteenfries met dropmotief. Middendeel van borstwering met lang bepleisterd paneel, voorheen met gevelopschrift: "? De Cock. Koopman in vee" (zie oude prentkaart). Rechthoekige muuropeningen waarvan benedenvensters met luiken op hardstenen lekdrempel en bovenvensters op tot cordonlijst doorgetrokken lekdrempels. T-vormig schrijnwerk. Voordeur gevat in sobere hardstenen omlijsting op neuten met behouden uitgewerkt bovenlicht. Ondiep verhard deel van de achtertuin ter breedte van de woning afgesloten door ijzeren hekwerk.

Ten zuidwesten, naast de woning aangebouwd poortgebouw met doorrit onder pannen zadeldak. Aansluitende stalvleugel in verankerde verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder iets lager pannen zadeldak. Lijstgevel met kleine, getraliede getoogde vensters met kleine roedeverdeling. Beraapte linker zijpuntgevel met luik. Stallen aan de achterzijde uitgebreid met aanbouw onder golfplaten lessenaarsdak (eerste helft 20ste eeuw). Doorrit van poortgebouw met samengestelde balkenlaag.

Ten noorden in de tuin, vierkant tuinpaviljoen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1880 door veehandelaar Dominique De Cock. Baksteenbouw onder overstekend pannen tentdak met decoratief uitgesneden zinken rand aan de houten dakzool. Nok met ijzeren windwijzer met paard. Rondboogdeur en –vensters. Gepleisterde wanden en vloer van kleine vierkante rode tegels. Zijdelings aanpalend houten afdak.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 92.