Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zwijveke

Beschrijving

Gelegen op en plein aan de Boonwijk en gebouwd tussen 1969 en 1973 naar een ontwerp van ingenieur architect Rik Van de Sompel (Gent). De parochie was al opgericht in 1959; de kapel van het plaatselijke gasthuis werd als voorlopige kerk van de nieuwe parochie gebruikt.

Modern opgevat kerkgebouw in overeenstemming met de richtlijnen van de kerk na het laatste concilie. Functionele constructie met een rationele materiaalkeuze mede bepaald door de beperkte financiële middelen. Betonnen onderbouw, deels bekleed met baksteen, deels met beschilderde wandplaten; stalen skelet en gebint. Grote rechthoekige lage voorhal met plat dak gevolgd door een hoger liggend balkvormig volume met meer gesloten karakter; het hoogst opgaande gedeelte onder steil en laag reikend lessenaarsdak met centrale opengewerkte betonnen klokkentoren met kruis. Voorwand grotendeels opengewerkt met brede aluminium vensterpartij. Vloer- en plafondhellingen versterken de optische werking van de gerichte lichtinval en accentueren de centrale altaarpositie.

Ingang met glasraam voorstellende Onze-Lieve-Vrouw met Kind (1993) en een kruisweg (1998) van kunstenaar Harold Van de Perre (Dendermonde).

• VERLINDEN A. en LAGAE J., Architectuur in de provincie. Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, 1993, p. 120.
  • Stad Dendermonde, geraadpleegd 03/05/2010.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena