erfgoedobject

Sint-Lutgartkerk en Mariagrot

bouwkundig element
ID: 48799   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48799

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Lutgartkerk gebouwd in 1971 in de wijk Lutterzele aanvankelijk als hulpkerk bij de hoofdkerk van Sint-Gillis. Als hulpparochie erkend bij KB van 4 maart 1969 en bij KB van 19 december 1978 werd de wijk Lutterzele erkend als parochie. Voor de bouw werd recuperatiemateriaal gebruikt afkomstig van de in datzelfde jaar afgebroken kapel van het klooster van de zuster van Sint Vincentius a Paulo in Berlare, namelijk bakstenen, enkele glasramen en de houten zoldering.

Sober en laag kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met uitspringende hoeken, opgetrokken in oude Boomse klampsteen gecombineerd met elementen uit arduin waaronder jaarsteen 1971 in het portaal. Deels afgedekt onder golfplaten schilddak (schip) en plat dak. Open campanile samengesteld uit spoorwegrails en bekroond door sober kruis.

Interieur. Zaalkerk met vlakke zoldering. Neogotische gerecupereerde glasramen, mogelijk uit het atelier van Ladon.

Mariagrot, in grasveld omzoomd met bomen naast de parking van de Sint-Lutgartkerk. Kunstgrot op kunstmatig heuveltje met wit en blauw gekleurd Mariabeeld achter glas.

  • DE BROUWER J., Dendermonde – Sint-Gillis-Buiten. 75 jaar parochie. 70 jaar kerk, 1977, p. 43-46.
  • Stad Dendermonde, geraadpleegd op 30/04/2010.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Lutgartkerk en Mariagrot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48799 (Geraadpleegd op 18-09-2020)