Burgerhuis met rococopoortje

Straat Bredestraat_AN

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen met omgeving

Beschrijving

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Ordonnantie uit 18de eeuw met toevoeging van een derde bouwlaag en een dakvenster in opdracht van E. Verhaegen, waarvoor bouwaanvraag van 1867. Bepleisterde lijstgevel met eenvoudige rechthoekige vensters in geriemde omlijsting.

Bijzonder mooie deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl: geprofileerde spiegelboog van hardsteen met rocaillesleutel en fraai versierde zwikken; tussendorpel met palmetsleutel waarboven een brede waaier met dezelfde vormgeving en bewaarde roedeverdeling; oorspronkelijke houten deur met spiegels en gesculpteerde leeuwenkop

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#41.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita