erfgoedobject

Burgerhuis met rococopoortje

bouwkundig element
ID: 4880   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4880

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 14-02-1979

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met rococopoortje
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuizen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 14-02-1979

Beschrijving

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Ordonnantie uit 18de eeuw met toevoeging van een derde bouwlaag en een dakvenster in opdracht van E. Verhaegen, waarvoor bouwaanvraag van 1867. Bepleisterde lijstgevel met eenvoudige rechthoekige vensters in geriemde omlijsting.

Bijzonder mooie deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl: geprofileerde spiegelboog van hardsteen met rocaillesleutel en fraai versierde zwikken; tussendorpel met palmetsleutel waarboven een brede waaier met dezelfde vormgeving en bewaarde roedeverdeling; oorspronkelijke houten deur met spiegels en gesculpteerde leeuwenkop

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#41.

Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis met rococopoortje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4880 (Geraadpleegd op 07-12-2019)