De Clocke ()

In oorsprong traditioneel diephuis met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. De trapgevel werd in 1925 in opdracht van het echtpaar J. Lens-Verhaegen gerestaureerd door de aannemer Jos. Alexander. Deze werken betroffen het verwijderen van de gevelbepleistering, het herstel van het bak- en zandsteenparement, en het vervangen van de bestaande winkelpui door een nieuw houten exemplaar in neo-Vlaamserenaissance-stijl met middenportaal, wortelmotieven op de pilasters en een klassiek hoofdgestel. Bij de grondige verbouwing van het pand In 1942-1943, werd deze laatste opnieuw vervangen door een eigentijdse winkelpui, en het diepgerichte zadeldak door een nieuwe dakstructuur met de nok parallel aan de straat.

Trapgevel (acht treden en overhoeks topstuk) met parement uit traditioneel bak- en zandsteenmetselwerk met smeedijzeren muurankers. Rechthoekige bovenvensters met kwartholle negblokken, waterlijst, wigvormige ontlasting en hardstenen lekdrempel. De tweeledige geveltop wordt gemarkeerd door een druiplijst, waarboven een drielicht met rondbogig middenvenster geaccentueerd door een diamantkopsleutel en -imposten tussen rechthoekige zijvensters in het eerste register, en rechthoekig luikje erboven. Betegelde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1925#20524, 18#16757 en 18#17020.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: De Clocke [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202747 (geraadpleegd op ).


De Clocke ()

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen; zadeldak (mechanische pannen). Gerestaureerde trapgevel (acht treden + overhoeks topstuk) in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Aangepaste rechthoekige vensters van de eerste verd. met wigvormige ontlasting. Top gemarkeerd door druiplijst waarboven drielichtsvenster met rondbogige middenpartij en rechthoekige zijvensters. Gemoderniseerde begane grond.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: De Clocke [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4881 (geraadpleegd op ).