Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van rijhuizen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, waarvan nummer 106 op tegeltableau gedateerd "Anno 1908". Enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder pseudomansardedak (pannen en kunstleien), nummer 100 en 106 met oeil-de-boeuf. Gevarieerde bakstenen enkelhuizen met verwante opbouw: smalle deurtravee en bredere venstertravee waarvan één telkens verhoogd met verschillend uitgewerkt dakvenster. Lijstgevels op diverse wijze verlevendigd met onder meer siersteen of tegeltableaus. Toepassing van markerende platte banden, spaarvelden, of bogenfriezen, een gebogen balkon (nummer 100) of gebogen erker (nummer 112). Nummer 112 op plint voorzien van opschrift: "W. Rooms/ architecte/ St Amandsberg".

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Van het bij inventarisatie bewaarde ensemble van zes burgerhuizen (nummers 100, 104-112) werd het meest rechtse pand (nummer 100) gesloopt. Het oeil-de-boeuf in het dak van nummer 106 is niet langer aanwezig.

Auteurs: Jacobs, Els