Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis, vermoedelijk omstreeks 1900 of begin 20ste eeuw (voor 1912) opgericht door brouwer Theophilus Van Assche nadat hij in 1899 in de pas aangelegde Van Langenhovestraat een eigen brouwerij opstartte. Brouwerij stopgezet in 1970 en technische installatie verwijderd. Woning met omringende tuin en voormalig bedrijfsterrein, heden in gebruik door vzw 't Dak, onthaaltehuis Centrum Van Assche.

Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op gesinterde bakstenen onderbouw met hardstenen dekplaat; voetgangershek in de as van de voordeur met letters V A verwijzend naar de familie Van Assche. Links aansluitende gekasseide poortinrit met ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met dekplaat.

Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Voorgevel uitgewerkt tot lijstgevel met horizontaliserende accenten. Hardstenen plint, lateien en lekdrempels en cordonlijst. Decoratieve tegels aangebracht in fries boven de bakstenen puilijst en in de bogenfries die de bovenverdieping aflijnt. Deels vernieuwd schrijnwerk. Diverse jongere aanbouwen tegen de zijgevels.

• STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 84.