Hoeve Cuypershof

Beschrijving

Hoeve genaamd "Cuypershof" naar de familie die de hoeve sinds generaties bezit. In 1834 eigendom van de heer De Cuyper, met aanhorende boomgaard en tuin; vergroot in 1860, in opdracht van de weduwe van landbouwer Benoît De Cuyper uit Sint-Gillis (zie kadasterarchief). Verbouwingen in de jaren 1950.

Semi-gesloten grote hoeve rondom gedeeltelijk gekasseid erf toegankelijk aan de straatzijde via een overdekte doorrit.

Achterin gelegen vrijstaand boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder vooraan geknikt pannen zadeldak, met de voorgevel naar de straat gericht. Herhaaldelijk aangepast 19de-eeuws volume. In de jaren 1950 aangepaste voorgevel met nieuw bakstenen parement. Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, bovenlicht voordeur ingevuld met glas in lood. Beraapte linker zijpuntgevel voorzien van zes rondboogvensters, benedenvensters getralied, in vlakke geschilderde omlijstingen. Rechterzijgevel eveneens beraapt.

Achtergevel met centraal twee verhoogde traveeën met bovenvensters met puntgevel onder dakoverstek met windveren op houten schoren. Diverse vensteropeningen waaronder twee getraliede vensters. Woonhuis oorspronkelijk met kelder, opgevuld na overstroming in 1953.

Aan de straat gelegen in U-vorm aansluitende verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende pannen zadeldaken met windwijzers in de vorm van ruiters te paard. Brede rechthoekige poort met doorrit in de hogere voorste vleugel. Opschrift op latei van één van de bedrijfsgebouwen "Joseph De Cuyper 1881". Dwarsschuur verbouwd tot stal; inscriptie balk door dorsers: "Jan Cordeter 1870 [of 1860]". Lage vleugel links opzij van vroeger wagenhuis met bogen op pilasters, thans merendeels gedicht met uitgespaarde deur of venster onder houten latei.