Teksten van Stokerij De Fortuin

Stokerij De Fortuin ()

Langgerekt pakhuis of industrieel gebouw op de hoek van Brouwersvliet, Giststraat en Adriaan Brouwerstraat, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Aan het einde van de 19de eeuw was in het gebouw de stokerij “De Fortuin” gevestigd, eigendom van de firma Van den Bergh & Cie, die in 1896 een attiekverdieping liet toevoegen naar een ontwerp door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. Bij een grondige renovatie tot kantoorgebouw “Kendall” naar ontwerp van het architectenbureau Stramien in 2009-2010, werd de attiekverdieping uit 1896 vervangen door een eigentijdse constructie uit cortenstaal.

Het half vrijstaande gebouw met een rechthoekige plattegrond van drie bij dertien traveeën, telde oorspronkelijk een souterrain en vier bouwlagen onder een schilddak. De gevels zijn opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met spaarzaam gebruik van witte natuursteen voor de hoekblokken van de vensters, en blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels. In de hoekpartij Adriaan Brouwerstraat-Giststraat, wijzen oplopende vensternissen met natuurstenen hoekkettingen over de eerste twee bouwlagen op een oudere kern. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van steekboogvensters op lekdrempels, kordonvormend op de begane grond. In 1896 vormden zijde Giststraat een rondboogpoort in de eerste en een steekboogpoort in de achtste travee de enige toegangen tot het gebouw. Een eenvoudige dak- en kroonlijst vormden de gevelbeëindiging. Het ontwerp van de verdwenen attiekverdieping uit 1896, legde in de drie gevels de klemtoon op de middenas, zijde Brouwersvliet door een rondboognis met opschrift “DE FORTUIN” onder een gebogen fronton bestemd voor een allegorisch beeld, zijde Giststraat en Adriaan Brouwerstraat door een hoger opgetrokken laadluik met driehoekig fronton. De structuur van het interieur bestaat uit bakstenen troggewelven tussen roosteringen van ijzeren I-balken, versterkt door stervormige ijzeren ankers in de langsgevel zijde Giststraat.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stapelhuis ()

(hoek met Giststraat en doorlopend tot in de A. Brouwerstraat). Eind 19de-eeuws stapelhuis, momenteel zogenaamd Kendal Motor Oil. Interieur opgebouwd door middel van bakstenen troggewelven tussen metalen I-balken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine