Smidse Sarens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smidse Sarens

• is aangeduid als beschermd monument Smidse Sarens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smidse

Beschrijving

De smidse staat bekend als smidse Sarens naar de smid die naar verluidt deze ambachtelijke bedrijvigheid hier opstartte. Gegevens van het kadasterarchief bevestigen dat de smidse werd opgericht in 1897 in een alleenstaand gebouw door Sarens François Guillaume op grond toebehorend aan Alfred Claeys-Bouüart, advocaat te Gent. De smidse werd later overgenomen door De Boeck en bleef in bedrijf tot diens overlijden in 1993. Heden wordt de smidse nog occasioneel gebruikt onder andere door leerling-smeden.

De smidse werd gebouwd tegenover het hof dat de smid bewoonde aan de overzijde van de straat, als enig gebouw op een perceel. In een recente periode werd op elke perceelhelft ervan een achterin gelegen woning gebouwd. De smidse ligt op de overgang van beide voortuinen achter een verharde oprit.

Smidse in de vorm van een enkelvoudig rechthoekig bakstenen gebouw met ijzeren verankeringen, afgedekt door een zadeldak (voorste dakschild met pannen, achterste dakschild met eternieten golfplaten en met schouw). De daknok die parallel aan de straat verloopt, draagt midden een gesmede ijzeren windwijzer in de vorm van een ruiter te paard, gebruikelijk als herkenningsteken onder meer voor een smidse. Voor- en achtergevel zijn afgelijnd door een getrapte daklijst. Rechthoekige vensters van verschillend formaat, met kleine ijzeren roedeverdeling. Een aantal vensters en de voordeur vertonen nog een houten latei. In de linker gevelhelft geven bouwnaden en een houten latei de breedte van de vroegere poort aan. In de deels gedichte vroegere poortopening is een ijzeren poort uitgespaard met beglaasde bovenlichten onder ijzeren latei. De lage voordeur is met plaatijzer bekleed.

Interieur

Bakstenen wanden zonder afwerkingslagen, een ziende houten kap (open constructie zonder zoldering) met later toegevoegde ijzeren I-balken, een gekante bakstenen vloer met toegevoegde betonnen bekleding. De karakteristieke bakstenen haard bevindt zich tegen de achterwand van de smidse. De specifieke uitrusting met installaties, machines en werktuigen voor het smeden bleef hier bewaard. Houten travalje met inscripties van de brouwerijen die hier hun paarden lieten beslaan. Werktuigen voor het maken van aluminiumprofielen, drie ponsmachines met verschillende stempels; zaagmachine; frees (elektrische aandrijving). Ronderings- of buigmachine: manueel. Stuikmachine om hoepels in te korten. Boormachine: elektrische aandrijving via riemen / zelfde aandrijving via transmissieriemen naar slijpmachine, snijmachine. Aambeeld op houten blok. Gemetselde haard (oorspronkelijk met 2 vuren) met lederen blaasbalg (is opgehangen en wordt door middel van hefboom bediend). Werkbanken. Bascule met platform. Snij-ijzers, tangen, beitels en andere gereedschappen. Schakelbord E.M.F. Dordrecht (plaatje met typekenmerken vervaagd). Laspost Furet circa 1945 (houten bekasting).

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.