Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van acht burgerhuizen samen gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota). Een symmetrisch geheel vormend met twee middelste rijhuizen in spiegelbeeldschema en voorts volgens een repeterend schema gebouwde rijhuizen. De gevelrij valt sterk op door de kleurcontrasten en verschillende, sterke detailuitwerking; elk voorzien van een gevelsteen met huisnaam. In tegenstelling met de huizenrij nummers 3-13 beschikken zij elk over een diepe en ommuurde achtertuin. Huisnamen: nummer 4 Villa Helene; nummer 6. Villa Germaine; nummer 8 Villa Yvonne; nummer 10 Villa Hortense; nummer 12 Villa Suzanne; nummer 14 Villa Marthe; nummer 16 Villa Paula; nummer 18 Villa Margot. Ook de interieurafwerking getuigt van aandacht voor decoratie, zie stucornamentiek van plafonds, tegelvloeren enzovoort.