erfgoedobject

Reeks personeelswoningen

bouwkundig element
ID
48879
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48879

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beschermd monument bij ministerieel besluit van 5 januari 2004. Reeks van zes aaneensluitende burgerhuizen samen als nieuwbouw gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota). Geheel bestaande uit drie enkelhuizen, een hoekhuis en drie ruime dubbelhuizen waarvan de laatste de pleinwand tegenover de vroegere feestzaal vormen. Het hoekhuis (nummer 7) bezit brede benedenvensters wat op een oorspronkelijke handelsfunctie (café?) kan wijzen. Het rechthoekige plein werd afgebakend aan de hoek met de straat Hof ten Rode. Nu is het plein geasfalteerd en wordt als parking benut, vroeger was het beboomd en uitgerust met een kiosk. De achterzijde van het plein is afgesloten door de bak- en hardstenen voortuinmuur van de villa van Theodoor Vermylen, met midden decoratief ijzeren hekwerk op een sokkel eveneens met grijze breukstenen.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Reeks personeelswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48879 (Geraadpleegd op )