erfgoedobject

Villa van Theodoor Vermylen met tuin

bouwkundig element
ID: 48883   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48883

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beschermd monument bij ministerieel besluit van 5 januari 2004. Voormalige villa van Theodoor Vermylen, gebouwd als directeurswoning van de fabrieken Vermylen (tegenwoordig restaurant en taverne / tearoom), werd gekadastreerd als nieuwbouw in 1912. Onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota). De villa bezit een dominant karakter en een zeer authentiek voorkomen. Het rechthoekige volume verheft zich op een onderbouw met souterrain gemarkeerd door de breukstenen sokkel die ook de centrale deurportiek accentueert. De uitspringende vensterrisalieten bepalen mee de verticaliserende voorgevelordonnantie. Typerend voor de bouwperiode zijn de elementen die een kasteelallure verlenen zoals de torenachtige dakbekroning van de vensterpartij met breed gebombeerd balkon en de uitwaaierende toegangstrap. De gevelornamentiek is overwegend in hardsteen uitgevoerd, in de achtergevel en voor de hoge schoorstenen aangevuld met gele baksteen. De zin voor fijne detaillering blijkt ook uit de toepassing van decoratief ijzerwerk en verzorgd houtwerk, en de toepassing van gekleurd glas in de decoratief getraceerde bovenlichten.

Interieur. Grotendeels bewaarde oorspronkelijke indeling en een aantal oorspronkelijke decoratieve elementen zoals de mozaïekvloer in inkom met aansluitende trapgang, dubbele deels beglaasde deuren, plafonds met stucwerk, fraaie parketvloeren.

De omringende tuin vertoont een aanleg in landschappelijke stijl bepaald door diverse loofboomsoorten solitair en in groepen aangeplant. De voortuin wordt aan de noordwestelijke zijde afgesloten door een bak- en hardstenen omheiningsmuur met in het midden decoratief ijzeren hekwerk op een sokkel, eveneens met grijze breukstenen. Ook de gewilde oneffenheden van het begraasde terrein met heuvel achteraan bepalen de aanleg.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa van Theodoor Vermylen met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48883 (Geraadpleegd op 24-09-2020)