Concert- en feestzaal

Beschrijving

Aanvankelijk concertzaal en feestzaal, opgericht door het bedrijf Vermylen, gekadastreerd als nieuwbouw in 1908, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota). Gelegen op de hoek met de straat genaamd Hof ten Rode. Volgens het opschrift op de herinneringssteen in de zijgevel aan de pleinzijde in 1954 als wijkkapel ingezegend en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, heden zonder bestemming. De eigenlijke zaal bezit een langgerekte rechthoekige vorm onder pannen zadeldak met wellicht later toegevoegd dakklokje. Dit volume wordt voorafgegaan door een hogere voorbouw die toegang verleent tot de zaal, typologisch opgevat als een hoekhuis met centrale deur tussen brede benedenvensters. Volgens mondelinge bron zou dit huis als een soort van parochiaal centrum of wijkontmoetingsruimte hebben gefunctioneerd en later volledig als woning in gebruik genomen. Het geheel is gekenmerkt door gevels in rode baksteenbouw met knipvoegen contrasterend met grijs kleurige elementen van verschillend materiaal: breuksteen in de sokkel, hardstenen lijsten en dorpels en voorts vooral decoratief verwerkte gesinterde baksteen. De regelmatige gevelgeleding door geblokte lisenen en toepassing van een zelfde type muuropeningen verleent de constructie enigszins de allure van een gebouw met openbare functie.

Het interieur van de zaal bewaart een bepleisterde zoldering met de vorm van een spiegelgewelf op twee rijen van opvallende versierde neoclassicistische consoles; zij zetten aan boven de pilasters die de lange zijwanden ritmeren en van versierde kapitelen voorzien zijn. De tribune achteraan met houten leuning werd later als oksaal van de kapel benut.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.