Metaalfabriek Ateliers de constructions de Baesrode

Beschrijving

Beschermd monument bij ministerieel besluit van 5 januari 2004. De voormalige bedrijfsgebouwen van de "Ateliers de constructions de Baesrode" van de NV Vermylen, waar allerhande metalen constructies geproduceerd werden, zijn gelegen tussen de huizenrij nummers 4-18 en nummers 24-36, als onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota).

De indrukwekkende rechthoekige fabriekshal van 1907 paalt met een hoge kopgevel aan de straat. Bij de stompe puntgevel van de hal aan de straatzijde sluit rechts een lage lange lijstgevel aan van de latere bedrijfsuitbreidingen (1909-1911). De gevelwand bezit de typische bouwkarakteristieken eigen aan de industriële architectuur van die tijd: baksteenbouw geritmeerd door lisenen, spaarvelden met boogfriezen en doorlopende natuurstenen sokkel in van hardsteen en breuksteen, aansluitend bij die van de huizenrij nummers 4-18. Twee gietijzeren ankers, decoratief uitgewerkt in ruitvorm en met bout, op één van de middelste lisenen, dragen de letters "V M" verwijzend naar Vermylen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn nog herkenbaar, maar nu deels of volledig gedicht. De voorgevel van de hoge fabriekshal is met knipvoegen uitgevoerd: in de geveltop zit een omlijst rond venster met behouden tracering. De binnenruimte is een illustratie van vroeg 20ste-eeuwse industriële ijzeren skeletbouw met geklinknagelde stijlen en liggers en ijzeren spanten. De oorspronkelijke rolbrug die over de hele lengte van de grote hal rolt over twee blinde liggers bleef bewaard.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena