erfgoedobject

Ensemble van personeelswoningen

bouwkundig element
ID
48888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48888

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huizenrij van zeven burgerwoningen voor bedienden (als nieuwbouw al gekadastreerd in 1906), behorend tot de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen (zie straatnota). Als onderdeel van de straatwand tegenover het plein voor de villa vormt de gevelwand de visuele afsluiting van de open pleinzijde. De huizenrij met gele bakstenen decoratie bezit een symmetrische aanleg met hogere middenpartij gevormd door drie ruimer opgevatte woningen. Het bredere middelste huis kreeg een extra accent door de verhoging met een puntgeveltop en dakvenster. De uiterste huizen zijn per twee gekoppeld en in seriebouw opgevat.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van personeelswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48888 (Geraadpleegd op )