erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4889   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4889

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht de weduwe Jos. Wouters, naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1897. Tot hetzelfde bouwproject behoorde het burgerhuis op nummer 16, en een aanpalend poortgebouw en achterliggend pakhuis in eclectische stijl op nummer 10. Het winkelhuis is vandaag grondig verbouwd. Het burgerhuis werd in 2007 gesloopt voor een nieuwbouwflat, samen met twee aanpalende woningen en het bedrijfspand op nummer 10 dat sinds 1946 het vroegere poortgebouw verving. Van het pakhuis rest nog het gevelfront uit bak-, natuur- en hardsteen, zeven traveeën breed en drie bouwlagen hoog, geritmeerd door kolossale rondbooglisenen, met in de bovenbouw registers van rondboogtweelichten en halfronde drielichten.

Het project behoort tot het latere oeuvre van Jean Baptiste Vereecken, die van 1893 tot 1906 met zijn zoon Emile geassocieerd was. Vanaf midden jaren 1860 bouwde hij een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Vader Vereecken ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk onder invloed van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerd neorenaissance- of neobarokidioom. Representatieve voorbeelden uit de beginjaren van de samenwerking tussen vader en zoon Vereecken zijn het hotel Vandevelde uit 1895 op de hoek van Louiza-Marialei en Rubenslei, hotel Pungs uit 1896 in de Beeldhouwersstraat, en het monumentale ensemble winkelpanden in opdracht van Ernest Paul Grisar en Albert Kreglinger uit 1898 in de Leysstraat. Vanaf 1906 zette Emile Vereecken de praktijk in eigen naam tot midden jaren 1920 voort, met herenhuizen, bank- en kantoorgebouwen in beaux-artsstijl.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met schijnvoegen en horizontaal gemarkeerd door lijsten en kordon vormende lekdrempels. Op de tweede bouwlaag rechthoekige vensters, het middelste met waterlijst op consoles; op de derde bouwlaag rondboogvensters met geprofileerde archivolt. Eenvoudige beëindiging met houten kroonlijst op klossen. Oorspronkelijk klassieke winkelpui met zijportaal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#1039; foto FOTO-OF#5438.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4889 (Geraadpleegd op 16-07-2020)