erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes

bouwkundig / landschappelijk element
ID
48891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48891

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel schuin ingeplant aan straatbocht en aan de straatzijde door vier getrouwde linden beschaduwd. De herdenkingsplaat aan de voorpuntgevel met opschrift "UIT DANKBAARHEID DE FAMILIE P.J. HOFMAN 1875" verhaalt de oprichting van de kapel. Uit dankbaarheid voor een miraculeuze genezing na een reis naar Lourdes liet herenboer Karel Hofman een kapel op zijn eigendom bouwen, welke in 1884 werd gewijd. De nabijgelegen herenhoeve werd intussen verkocht en grondig gewijzigd, de kapel echter is intact bewaard en is nog steeds eigendom van het nageslacht van de stichter.

Sobere georiënteerde wegkapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (kunstleien). Opgericht in rode baksteen op gepikte plint, verlevendigd met gesinterde baksteen verwerkt in de aflijnende baksteenfries met dropmotief. Voorpuntgevel voorzien van spitsbogige deur, gevat in een witgeschilderde beraapte omlijsting en met vernieuwd houtwerk. Bekronend gesmeed ijzeren topkruis. Kleine spitsboogvormige venstertjes met ijzeren roedeverdeling en gekleurd glas in de zijgevel.

Interieur. Bepleisterd en beschilderd tongewelf. Grijs geschilderde kunstgrot tegen de volledige oostwand en afgesloten door een ijzeren hek met ingewerkte offerbus. Gepolychromeerd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een nis in de rechterbovenhoek van de Lourdesgrot; op het altaar en de grond beeld van de Heilige Familie en de Heilige Bernadette. Gepolychromeerde gekruisigde Christus aan houten kruisbeeld aan een stucornament aan de zoldering. Voorts bevinden zich in de kapel nog enkele eenvoudige stoelen met kruisen met ingewerkt brandend hart en kelk in de rugleuning. Nieuwe vloer uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Eerste deel, Gent, 17.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met leilindes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48891 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.