erfgoedobject

Schuurkouterkapel

bouwkundig element
ID
48898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48898

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuurkouterkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is aangeduid als beschermd monument Schuurkouterkapel
    Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003

Beschrijving

Schuurkouter- of Kouterkapel met flankerende geknotte linden.

De zogenaamde Schuurkouterkapel of Kouterkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, is gelegen aan het kruispunt van de Kloosterstraat met de Schuurkouter en wordt geflankeerd door twee van de oorspronkelijk vier geknotte linden. In de klokvormige voorgevel is de wegkapel op een gevelsteen 1759 gedateerd. Volgens Boeykens en Bovyn werd deze kapel op de plaats van een Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd die al in 16de eeuw vermeld werd. De kapel werd aangegeven op de kaart opgetekend door landmeter P.F. Van Tieghem in 1775-1785 en op de Ferrariskaart van 1771-1778. Op de Vander Maelenkaart (ca. 1845) is de kapel aangeduid als "N.(otre) D.(ame) de Bon Secour". Circa 1987 werd de kapel gerestaureerd waarbij de gevelbepleistering werd verwijderd en het metselwerk werd vernieuwd. Aan het interieur werd echter niet geraakt.

Grote rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting in baksteenbouw onder steil zadeldak met leien en voorzien van een ijzeren sierkruis en bolornament. Bepleisterde en geschilderde klokvormige geveltop met afhangende voluten en luiklokje in ovale muuropening. Centrale grote korfboogvormige poort gevat in een vernieuwde bakstenen omlijsting met bekronende natuurstenen schelpvormige sluitsteen en onder gebogen druiplijst doorgetrokken tot puilijst. Houten vleugeldeur met paneelversiering, offerbus en bovenlicht met gesmeed ijzeren waaier.

Zijgevels geopend door twee gekoppelde steekboogvormige venstertjes met ijzeren tracering met gekleurd glas.

Sober kapelinterieur met bepleisterde wanden en zoldering, verfraaid met een prachtige marmeren vloer met inlegwerk van witte marmer in rozetvorm. Driezijdige sluiting met geschilderde wandhoge houten lambrisering met paneelwerk. Tweedelig (mogelijk 18de-eeuws) altaar in classicistische stijl onder centrale beglaasde driezijdige nis met een gestoffeerd gepolychromeerd (houten?) Mariabeeld, onder goudkleurige stralenkrans en aan weerszijden met hoorn des overvloeds. Beeld van de Heilige Theresia (links) en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (rechts) op houten staander. Voorts is er nog een diversiteit aan kleinere gepolychromeerde plaasteren beelden aanwezig: op het altaar vier engelenbeeldjes; op de altaartrede twee beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, waarvan één onder een stolp, en een Heilige Bernadette (links); op de vensterbanken de Heilige Familie en de Heilige Theresia (links) en Heilige Rita en Heilige Antonius (rechts). Tot slot werden twee houten paternosters aan de wanden bevestigd en staan er twee bidstoelen met uitgewerkte leuning en rieten zitting in de kapel.

  • Stadsarchief Dendermonde, Oud Gemeentearchief Baasrode, 102.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BOEYKENS G. 1995 (herdruk): Geschiedenis van Baasrode, Antwerpen-Borgerhout, 143-144.
  • BOVYN M. 1962: Baasrode, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, derde reeks, XII, 112.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schuurkouterkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48898 (Geraadpleegd op 22-04-2021)