erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

bouwkundig element
ID
48906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48906

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is aangeduid als beschermd monument Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel
  Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Opstaldries
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Opstaldries
  Deze bescherming is geldig sinds 05-01-2004

Beschrijving

De zogenaamde Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel werd in 1875 gebouwd, zie jaartalsteen boven de plint. Deze kapel werd gebouwd op een perceel aan de Opstaldries dat volgens kadastergegevens een onbebouwd stuk 'meers' betrof eigendom van de familie Beeckman-Janssens. De letters "JAB"(?) in de geveltop verwijzen mogelijk naar de eerste eigenaar en bouwheer Joseph Judocus Beeckman.

Naar verluidt besliste het gemeentebestuur ten gevolge van wegenwerken ter hoogte van de Opstaldries in 1953 om deze kapel herop te bouwen.

De dubbele kapel in een sobere neogotische stijl met trechtervormig grondplan en twee uitgewerkte zichtgevels. Opgetrokken uit baksteenmetselwerk en natuursteen voor de plint en decoratieve onderdelen. Afdekkend geknikt zadeldak (kunstleien) door het hoogteverschil tussen beide delen.

De voorgevel aan de hoogste zijde van de kapel met schoudergevel met een vaasbekroning en twee bladornamenten op de hoeken; natuurstenen consoles versierd met leliemotief. Centrale grote spitsboogvormige muuropening met gepleisterde booglijst en bekronende gedecoreerde gevelsteen met de letters "JAB"(?) in gotisch schrift en daarboven een kruisbeeld. Aan weerszijden van de spitsboog, ingemetselde hardstenen met jaartal "1875" en inscriptie "TI"(?) in gotisch schrift. Een fraai smeedijzeren hek sluit de open kapel af.

Binnenin uitgewerkt als een dubbele imitatiegrot met onderaan een nis en bovenaan de beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Bernadette.

De lagere kapel heeft een sobere puntgevel met bekronend gesmeed ijzeren kruis en ruitmotief in de geveltop. Centrale rondboogvormige deur ingeschreven in een rechthoekig spaarveld en geflankeerd door smalle pilasters op natuurstenen sokkels. De kapel wordt afgesloten door een houten vleugeldeur met deurlichten voorzien van een fraaie gesmeed ijzeren vulling. Op het schrijnwerk is rijk versierd hang- en sluitwerk bevestigd. Gepleisterd en geschilderd interieur met in de achterwand een kleine muurnis met Mariabeeldje onder een stolp. Boven de nis is er een geschilderde guirlande met bloemen en het opschrift "AVE MARIA".

 • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
 • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1889: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks, Arrondissement Dendermonde, Gent.
 • STROOBANTS A. 2000: Het kapelletje van de Opstaldries te Schoonaarde, Cronycke. Mededelingenblad van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, 5.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Is deel van
  Opstaldries


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48906 (Geraadpleegd op 14-06-2021)