erfgoedobject

Interbellumwoning met winkel

bouwkundig element
ID
48913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48913

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis, oorspronkelijk handelshuis, van drie bouwlagen onder een plat dak, vormt de aansluiting van de Koningin Astridlaan met het hoekpand van de voormalige Handelsbank, een ontwerp in expressionistische baksteenarchitectuur en romantisch kubisme van architect Jan-Albert De Bondt uit 1926, op de hoek met de Dijkstraat. Het huis maakte geen deel uit van het verkavelingsplan van de Koningin Astridlaan van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) en hoort er stilistisch evenmin bij.

Het woon-/winkelhuis is een ontwerp van de Ruddere van 1938 voor G. Van de Voorde. Roodbakstenen lijstgevel met overstekende kroonlijst. Een gevelbrede over twee verdiepingen doorlopende, rechthoekige erker domineert de voorgevel. De horizontaliserende belijning wordt nog geaccentueerd door gecementeerde banden waarvan de dak- en puilijst over de zijgevel doorlopen. Stroken decoratief metselwerk van streks geplaatste bakstenen alternerend met verdiept metselwerk geven een verticaliserende toets (zie Amsterdamse School), net als de uitgewerkte pilasters in de erker die uit diabolo's lijken te bestaan. De winkelpui op een plint van blauwe hardsteen is met zwarte geglazuurde tegels bekleed.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1938/38 (volume 16/38).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumwoning met winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48913 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.