Interbellumwoning met winkel

Gemeente Dendermonde
Locatie Koningin Astridlaan 1, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is beschermd als monument Interbellumwoning met winkel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Interbellumwoning met winkel

Beschrijving

Rijhuis, oorspronkelijk handelshuis, van drie bouwlagen onder een plat dak, vormt de aansluiting van de Koningin Astridlaan met het hoekpand van de voormalige Handelsbank, een ontwerp in expressionistische baksteenarchitectuur en romantisch kubisme van architect Jan-Albert De Bondt uit 1926, op de hoek met de Dijkstraat. Het huis maakte geen deel uit van het verkavelingsplan van de Koningin Astridlaan van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) en hoort er stilistisch evenmin bij.

Het woon-/winkelhuis is een ontwerp van de Ruddere van 1938 voor G. Van de Voorde. Roodbakstenen lijstgevel met overstekende kroonlijst. Een gevelbrede over twee verdiepingen doorlopende, rechthoekige erker domineert de voorgevel. De horizontaliserende belijning wordt nog geaccentueerd door gecementeerde banden waarvan de dak- en puilijst over de zijgevel doorlopen. Stroken decoratief metselwerk van streks geplaatste bakstenen alternerend met verdiept metselwerk geven een verticaliserende toets (zie Amsterdamse School), net als de uitgewerkte pilasters in de erker die uit diabolo's lijken te bestaan. De winkelpui op een plint van blauwe hardsteen is met zwarte geglazuurde tegels bekleed.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1938/38 (volume 16/38).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.