Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Gemeente Dendermonde
Locatie Koningin Astridlaan 2, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Beschrijving

Beschermd als monument bij MB van 04.12.2003. Gebouwd in opdracht van L. Mesdag in neorenaissancestijl naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect F. de Ruddere van 1935. Deels vrijstaand woonhuis toegankelijk via aangebouwde portiek tegen de zijgevel, afgesloten aan de straat met ijzeren hekje.

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Bakstenen gevels met verwerking van imitatienatuursteen, op arduinen plint. Voorgevel uitgewerkt als samenstel van lijstgevel en in- en uitgezwenkte topgevel. Gebruik van op de renaissance geïnspireerde bouwmaterialen, geveltypes en elementen zoals, de doorlopende muurbanden, de versiering op de borstwering met balusters en cartouches, de kruiskozijnen en drielichten. Aflijnende bakstenen tandlijst onder de houten gootlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de bovenverdieping onder gebogen ontlastingsboog met gedicht boogveld.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1935/61 (volume 13/61).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.