erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

bouwkundig element
ID
48914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48914

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in opdracht van L. Mesdag in neorenaissancestijl naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect F. de Ruddere van 1935. Deels vrijstaand woonhuis toegankelijk via aangebouwde portiek tegen de zijgevel, afgesloten aan de straat met ijzeren hekje.

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Bakstenen gevels met verwerking van imitatienatuursteen, op arduinen plint. Voorgevel uitgewerkt als samenstel van lijstgevel en in- en uitgezwenkte topgevel. Gebruik van op de renaissance geïnspireerde bouwmaterialen, geveltypes en elementen zoals, de doorlopende muurbanden, de versiering op de borstwering met balusters en cartouches, de kruiskozijnen en drielichten. Aflijnende bakstenen tandlijst onder de houten gootlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de bovenverdieping onder gebogen ontlastingsboog met gedicht boogveld.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1935/61 (volume 13/61).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48914 (Geraadpleegd op 06-05-2021)