is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Gebouwd in opdracht van L. Mesdag in neorenaissancestijl naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect F. de Ruddere van 1935. Deels vrijstaand woonhuis toegankelijk via aangebouwde portiek tegen de zijgevel, afgesloten aan de straat met ijzeren hekje.
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Bakstenen gevels met verwerking van imitatienatuursteen, op arduinen plint. Voorgevel uitgewerkt als samenstel van lijstgevel en in- en uitgezwenkte topgevel. Gebruik van op de renaissance geïnspireerde bouwmaterialen, geveltypes en elementen zoals, de doorlopende muurbanden, de versiering op de borstwering met balusters en cartouches, de kruiskozijnen en drielichten. Aflijnende bakstenen tandlijst onder de houten gootlijst. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de bovenverdieping onder gebogen ontlastingsboog met gedicht boogveld.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)