Dokterswoning ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Gemeente Dendermonde

• Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dokterswoning

is beschermd als monument Dokterswoning ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Beschermd als monument bij MB van 04.12.2003.

Woning met dokterspraktijk gebouwd in opdracht van dokter Claessens. Deze woning is het pendant van de tegenoverliggende dokterswoning en markeert het pleintje. Volgens de bouwaanvraag en plintsteen gebouwd in eclectische stijl naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) door aannemers Joos in 1936, zie plintsteentje op de uiterst rechter penant. Deze voormalige dokterswoning met vijfzijdig grondplan wordt gemarkeerd door de combinatie van lijstgevels met twee hoger oplopende klokgevels, en een geaccentueerde hoektravee door een brede overhoekse erker met bekronend balkon. Materiaalgebruik, gevelordonnanties en decoratieve elementen refereren vooral aan de renaissance- en barokstijl. Op de begane grond behoud van schrijnwerk en ijzerwerk met art-deco-inslag. Centrale voordeur met glas en ijzer, korfboogvormig, gevat in geblokte omlijsting aanzettend op voluten. In linker traveeën, rechthoekige garagepoort en ingang van dokterspraktijk.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1936/ 65 (volume 14/65).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.