erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

bouwkundig element
ID
48924
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48924

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar ontwerp van stadsarchitect Fernand de Ruddere (Dendermonde) gebouwd rijhuis voor de gezusters Laure en Lucette Maes, volgens een bouwaanvraag en plintsteen van 1935. Enkelhuis van drie bouwlagen met eclectische in- en uitgezwenkte topgevel. Bakstenen gevel met verwerking van natuursteen en simili, begane grond met simili-parement. Gebruik van op de renaissance en barok geïnspireerde decoratieve stijlelementen zoals hoekkettingen, de versiering op de borstwering met balusters en cartouches, de kruiskozijnen, geveltop voorzien van oculus, voluten, siervazen en gebogen fronton. Arduinen plint met keldergat en ingewerkte voetenschraper. Op de bovenverdieping gebogen erker met vensterregister. Toegang via poort met behouden schrijnwerk, voorzien van stenen tussendorpel op consoles en bovenlicht met drielicht.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1935/ 49 (volume 13/49).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48924 (Geraadpleegd op )